Pozitívum hogy a nacionalisták ügye elmozdult a holtpontról s van remény arra hogy a bűnösök bűnhődjenek. Egy évvel ezelőtt zajlott Szlovákiában a választási kampány. A szlovák nacionalisták két pártra szakadva próbáltak a parlamentbe kerülni.

Ám a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Valódi Szlovák Nemzeti Párt (PSNS) is tévedhetetlenül ugyanarra a lóra tett: a nemzetiségi gyűlölet terjesztésére.

A Szlovák Televízióban levetített választási klipjeik fröcsögtek a magyarellenességtől. A bujtogatás nemzeti gyűlölködésre olyan ízléstelen dolog amit el kell utasítani és ítélni. Ráadásul Szlovákiában ez bűnténynek számít a bűnelkövetőt pedig a törvény szerint el kell ítélni.

Ezért tettünk feljelentést 2002 szeptemberében az SNS és a PSNS elnöke Anna Malíková és Ján Slota ellen. Ezekben a napokban kaptuk meg a rendőrség értesítését hogy eljárás indult az SNS és a PSNS spotjainak készítői ellen. Az indoklásban az áll hogy a választási klipek „igaztalanul és ferdítve mutatták be a Szlovákiában élő magyar nemzetiségű állampolgárokat és viselkedésüket a szlovák nemzetiségűekkel szemben amikor általánosítással összeférhetetlennek és felsőbbrendűnek állították be őket ráadásul olyan szóösszetételeket használtak a filmben amelyek a szlovák nemzet meggyalázásának érzését keltették amivel a szlovák és a magyar nemzetiségűek közötti ellentéteket szították”. Pozitívum hogy elmozdult a holtpontról az ügy s van remény arra hogy a bűnösök bűnhődjenek.

Ez pozitív precedens lenne. Ugyanis a nemzetiségi ellentétek szítása és hasonló tettek a múltban igen elterjedtek a szlovák politikai életben ám nemcsak hogy nem büntették amivel érzékelhetően megsértették a törvényt hanem a demokrata politikusok nem is ítélték el kellőképpen. Mert ki kockáztatott volna rosszpontokat a szlovák választóknál azzal hogy túlságosan „kiáll a magyarok mellett”?

Egy hónappal ezelőtt több demokrata politikus jelenlétében a Cirill és Metód-szobor megszentelése idején férfiak meneteltek a Hlinka-gárda egyenruhájában Komáromban. A Hlinka-gárda részt vett az 1939 és 1945 között létezett háborús szlovák állam rezsimjének bűntetteiben amely elnyomta az emberi jogokat és kiszolgáltatta több ezer zsidó állampolgára életét. Az olyan szervezetek támogatása és propagálása amelyek az emberi szabadságjogok elnyomására irányulnak nemcsak erkölcsi elítélésre érett hanem a szlovák büntető törvénykönyv alapján büntetendő is. És ismét a Polgári Konzervatív Párt (OKS) néhány tagján kívül senki sem akadt aki figyelmeztette volna a bűnüldöző szerveket hogy kezdjék meg az eljárást. Pedig a Hlinka-gárda egyenruháiba bújt férfiakról szinte mindegyik hírközlő eszköz tudósított. Ugyanígy nem vették észre az SNS és a PSNS választási spotjait a közszolgálati televízióban.

Az SNS és a PSNS nem jutott a parlamentbe a legutóbbi választásokon. Azonban nem azért mert a választók elutasították volna nacionalista uszításukat hanem Malíková és Slota ellentétei miatt. Ma újra együtt vannak mint a régi szép időkben s Malíková lett Slota jobb keze. Ha véletlenül akadnának választók akik a következő választások során visszaadnák nekik a parlamenti részvételt a politikai élet demokratikus részének végre nem úgy kellene rájuk tekinteni mint részükre hanem politikailag elszigetelni őket és határozottan elítélni extrém megnyilvánulásaikat. És amikor tetteik bűncselekménynek bizonyulnak határozottan érvényesíteni kell a törvényt.

A szélsőségesekhez végre úgy kell viszonyulni mint szélsőségesekhez. Függetlenül attól hogy ezek a szélsőségesek idegengyűlölő nacionalisták vagy kommunisták. És függetlenül attól hogy a parlamentben ülnek-e vagy sem.

Článok bol uverejnený v denníku Új Szó dňa 15. augusta 2003.

Comments

Komentáre