Vláda Roberta Fica vzišla z demokratických volieb, ale od prvého momentu svojho pôsobenia spochybňuje demokratické inštitúcie a ohrozuje demokratické zriadenie Slovenskej republiky. Žiadna z opozičných strán nespochybňuje výsledky demokratických volieb, ale to neznamená, že sa majú len nečinne prizerať konaniu koaličných strán. Občianska konzervatívna strana (OKS) je presvedčená, že vláda musí konať v ústavných medziach, rešpektovať geopolitické ukotvenie Slovenskej republiky v Európskej únii a v NATO, ako aj demokratické inštitúcie našej krajiny. Kritika krokov vlády, ktoré z tohto rámca vybočujú, je prirodzenou a potrebnou reakciou zo strany demokratickej opozície.

Kroky vládnej garnitúry ako novela Trestného zákona, pre ktorú sa vžilo označenie mafiánsky balíček, snaha zmeniť verejnoprávnu RTVS na štátom riadenú a kontrolovanú televíziu nekritickú voči vládnej moci, „lex atentát“ a ním zastierané snahy o obmedzenie zhromažďovacieho práva občanov, novely zákonov s negatívnymi dopadmi na neziskový sektor, slobodný prístup k informáciám a ochranu prírody, ako aj spôsob ich prijímania bez riadneho medzirezortného pripomienkového konania vedú k deformovaniu občianskej spoločnosti a demokracie a predstavujú otvorený posun Slovenska k autokratickej forme vlády. Ekonomické šikanovanie občianskej spoločnosti, ktoré je ukotvené v týchto novelách zákonov a návrhoch zákonov, je jasne namierené proti demokratickej časti spoločnosti.

Kroky vlády Roberta Fica sú namierené proti vlastným občanom a štátna politika sa dostáva medzinárodne do príkreho rozporu so záujmami občanov a obyvateľov Slovenska. Všetky vlády Roberta Fica viedli k ekonomickej stagnácii, rozbujnenej korupcii a klientelizmu, zvyšovaniu daňového, odvodového a poplatkového zaťaženia obyvateľov a k ďalšiemu zadlžovaniu Slovenska. Súčasná vláda navyše vedie Slovensko ku geopolitickej izolácii, a to aj od najbližšieho partnera, Českej republiky. Snaha o revíziu politických zmien po Novembri 1989, ktoré viedli k historicky nevídanej politickej slobode a ekonomickému rastu Slovenska, je základnou politickou agendou súčasnej vlády Roberta Fica.

Demokratická opozícia má povinnosť brániť slobodu, demokraciu, právny štát, občiansku spoločnosť a prozápadné smerovanie Slovenska. Občianska konzervatívna strana vyzýva na spoluprácu štandardných politických strán demokratického spektra s cieľom zabrániť odstráneniu demokratického zriadenia, o ktoré sa súčasná vláda Roberta Fica usiluje spolu s uvrhnutím Slovenskej republiky do sféry vplyvu Ruskej federácie.

Republiková rada Občianskej konzervatívnej strany (OKS) v Brehoch dňa 22. júna 2024.

Comments

Komentáre