ImageKradnúť v čase volieb je na Slovensku národným športom. Teda niežeby sa inokedy nekradlo. Ale všimnite si s akou frekvenciou sa objavujú informácie o podozrivých tendroch a predražených zmluvách v období krátko pred voľbami a tesne po nich.

Je to logické. Voľby často prinášajú zmenu. A tí čo sú pri korytách cítia že majú možno poslednú šancu sa nabaliť. Pred voľbami to tušia. Po voľbách často už s určitosťou vedia. A tí bez zábran z toho vyvodia patričné závery. LAST MINUTE zájazdy bývajú zlacnené LAST MINUTE zmluvy predražené.

Kradne sa aj v samospráve. To len aby sme na niekoho nezabudli. Starostovia primátori župani komunálni či župní poslanci a úradníci nie sú oproti LAST MINUTE kradnutiu o nič imúnnejší než ich kolegovia z veľkej politiky. Niekedy dokonca naopak keďže ich činnosť nie je pod takým drobnohľadom médií ako celoštátna politika.

Čo s tým? OKS pri zostavovaní vlády Ivety Radičov prišla s iniciatívou prijať zákon proti povolebnej zlodejine. Zákon ktorý by vláde ministerstvám a nimi kontrolovaným inštitúciám organizáciám a firmám zakázať v období tesne pred voľbami a po voľbách až do nástupu novej vlády predávať a prenajímať majetok uzatvárať zmluvy o dodávkach tovaru služieb a prác a ďalšie zmluvy týkajúce sa nakladania s majetkom štátu a s verejnými financiami. Rovnaké obmedzenia by sa vzťahovali aj na samosprávu v súvislosti s komunálnymi a regionálnymi voľbami.

Ostatné strany však návrh zahrnúť takýto zámer do programového vyhlásenia vlády odmietli. Vraj štát nemôže kvôli voľbám prestať niekoľko mesiacov fungovať. A že treba spraviť také zákony aby sa nemohlo kradnúť vôbec nielen v čase volieb. Hahaha. Zverejňovanie zmlúv na internete prísnejšie pravidlá verejného obstarávania naozaj mnohé zmenili k lepšiemu. Ale staví sa niekto o koľkých LAST MINUTE zlodejinách ešte budeme počuť v najbližších týždňoch?

Článok bol uverejnený v týždenníku regionPRESS dňa 27. januára 2012.

ImageAký je váš názor? Diskutujte s OKS na Facebooku!

Comments

Komentáre

Ondrej Dostál

Ondrej Dostál je sociológ, právnik a bývalý novinár. Od roku 2016 je poslancom Národnej rady SR, v tejto úlohe pôsobil aj v rokoch 2010 až 2012. Od roku 2009 do roku 2017 bol poslancom zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja a od roku 2014 do roku 2018 bol poslancom mestského zastupiteľstva v Bratislave. Je tiež poslancom miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava – Staré Mesto. Od apríla 2012 je predsedom OKS.