Trendy

ImageRobert Fico povedal v jednom zo svojich posledných televíznych monológov že v budúcich parlamentných voľbách rozhodnú trendy. Oznámil nám tak že politický čas od volieb k voľbám sa preklopil.

Nebudeme čakať so založenými rukami. Otázky sú jasné. Rozhodujúce budú ekonomické trendy. Budeme sa preto pýtať ako si poradí so stagfláciou čiže s poklesom ekonomického rastu a zvyšovaním cien. Budeme pozorne sledovať sociálne dosahy prijatia eura a mieru jeho sociálnej solidarity budeme merať tými čo sa po jeho autoritatívnych výrokoch nabalili stámiliónmi už pred prijatím eura. Budeme sledovať zvyšovanie cien surovín potravín spotrebného tovaru služieb bytov. A najdôslednejšie budeme sledovať jeho zásahy do vlastníctva tvorby cien a ziskov ktoré poškodzujú presne tú trhovú ekonomiku na ktorej úspechoch sa vezie.

Či sa to Robertovi Ficovi páči alebo nie budeme sledovať mieru korupcie pri tendroch a verejných obstarávaniach mieru zvyšovania verejných výdavkov mieru šikanovania a zneisťovania zahraničných investorov a účelnosť vynakladania našich peňazí zo štátneho rozpočtu.

Môžeme Robertovi Ficovi sľúbiť že sa budeme venovať otázke či peniaze z európskych fondov pôjdu skutočne na rozvoj menej rozvinutých regiónov. Pravidelne sa budeme pýtať na postup pri výstavbe Ficovho obľúbeného dieťaťa diaľnice z Bratislavy do Košíc a budeme zvedaví koľko z nej naozaj spojazdní.

Budeme mu držať palce aby si pritom nešliapal na jazyk ako pri poslednej záhumienkovej svedeckej výpovedi pri ministrovi financií a jeho výletoch do kasín a na spriaznené jachty. A nezabudneme ani na celkom prvú kauzu Hedvigy Malinovej v nádeji že rovnako zaujato sa postaví na jej obranu ako v prípade svojich podriadených.

Budeme mať pred očami horu papierovania v školstve ktorá si honosne hovorí reforma. Budeme zvedaví aké trendy bude mať kvalita vzdelávania z akých učebníc sa bude učiť mladá generácia a čo na to všetko rodičia a učitelia. Zvedavo budeme očakávať ako sa pri Ficovom hľadaní vnútorných a vonkajších nepriateľov zadarí „duchovnej celistvosti Slovenska“.

Neobídeme pacientov a lekárov aj v tom si môže byť Robert Fico istý. Budeme pozorne sledovať čo urobí v sociálnej medicíne pre tých najslabších ktorými sa tak rád oháňa.

Robert Fico sa na nás môže spoľahnúť. Nebudeme čakať na zázrak. Budeme sa pýtať. Návod nám dal napokon on sám. Naozaj pôjde o trendy a najmä o hlavný trend: či sa budeme mať o dva roky lepšie ako dnes. Ak nebudeme nepomôže mu marketingovo-propagandistické oddelenie ani jeho verné klony. Komunisti mali 999 percenta a predsa padli. Ale to si Robert Fico na svoju škodu nevšimol.

Článok bol uverejnený v denníku SME dňa 11. júla 2008.

Comments

Komentáre