OKS dlhodobo považuje konsolidáciu verejných financií za nevyhnutný, avšak pre budúcnosť krajiny nepostačujúci krok.

Ficove vlády dlhé roky žili z reforiem, ktoré boli realizované za Dzurindových vlád. Efekty reforiem sa však už dávno prejedli, a keďže žiadne ďalšie sa neurobili, Slovensko dlhodobo stráca konkurencieschopnosť a výkonnosť ekonomiky upadá.

Vo všetkých krajinách, ktoré spoločne s nami vstúpili do EÚ, rastú ľuďom čisté platy rýchlejšie, ako u nás. Slovensko chudobnie, a hlavnú zodpovednosť majú Ficove vlády, ktoré vládnu už štrnásty rok z ostatných dvadsiatich.

V žiadnej z členských krajín EÚ, v ktorých v ostatných pätnástich rokoch realizovali konsolidáciu verejných financií, neboli ozdravné plány postavené výlučne tak, že ich zaplatia len obyvatelia a firmy v úlohe daňovníkov. Aj Slovensko nutne potrebuje takú konsolidáciu verejných financií, ktorá by znižovala výdavky na strane štátu.

Treba znížiť počet ministerstiev a redukovať ich úlohy, treba pokračovať v decentralizácii, treba zaviesť adresnú sociálnu politiku len pre tých, ktorí pomoc potrebujú, treba pokračovať v privatizácii v štátnom sektore a treba prestať klamať ľudí, že existujú obedy či vlaky zadarmo.

OKS kategoricky odmieta zavedenie novej dane z finančných transakcií. Považujeme ju za deštruktívny krok pre slovenské hospodárstvo, ktorý spoločne s rastom sadzieb ďalších daní znižuje konkurencieschopnosť našej ekonomiky.

Zaväzujeme sa, že v budúcnosti budeme presadzovať, aby daň z finančných transakcií bola zrušená úplne a veríme, že k tomuto verejnému prísľubu sa prihlásia aj ďalšie dnes opozičné strany demokratického spektra.

Ak má Slovensko nastúpiť na cestu ekonomického rastu, potrebuje reformy kľúčových verejných politík. Ficov konsolidačný balíček podľa OKS poškodí Slovensko, uškodí rastu našej ekonomiky, zvýši infláciu a všetko to nakoniec, ako vždy, zaplatia ľudia vo vyšších daniach a drahších tovaroch a službách.

Predsedníctvo OKS

V Bratislave dňa 1. októbra 2024.

Zdroj fotografie: Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky

Comments

Komentáre