Bratislava, 1. augusta 2024 Generálna prokuratúra Slovenskej republiky potvrdila, že mestské zastupiteľstvo Bratislavy postupovalo v decembri 2023 nezákonne pri prijatí Všeobecne záväzného nariadenia o dani z nehnuteľnosti.

Prokurátor v upozornení poukázal na účelové konanie predkladateľa návrhu, čím sa predkladateľ vyhol akémukoľvek „kontaktu“ s verejnosťou v procese tvorby návrhu. Kým návrh všeobecne záväzného nariadenia zverejnený na pripomienkovanie verejnosťou obsahoval jeden jediný bod týkajúci sa zníženia dane zo stavieb a nebytových priestorov užívaných na šport, na zasadnutí mestského zastupiteľstva bol predložený a schválený rozsiahly pozmenený návrh nového uznesenia, ktorý zvýšil sadzby 45 daní. Podnet na preverenie zákonnosti takéhoto postupu podali Zuzana Aufrichtová a Martin Mlýnek, ktorí upozornili na absenciu pripomienkového konania a ďalšie závažné pochybenia.

Zuzana Aufrichtová, bývalá mestská poslankyňa a bývalá starostka mestskej časti Bratislava-Staré Mesto, spolu s Martinom Mlýnekom, bývalým prednostom miestneho úradu mestskej časti Bratislava-Staré Mesto a bývalým kandidátom na primátora Bratislavy, podali podnet na Generálnu prokuratúru SR. Podnet sa týkal postupu mestského zastupiteľstva Bratislavy pri prijatí uznesenia č. 395/2003, ktorým sa schválilo Všeobecne záväzné nariadenie č. 16/2023 o zmene a doplnení VZN č. 13/2019 o dani z nehnuteľnosti. Podávatelia podnetu argumentovali, že pri prijatí tohto uznesenia bol porušený zákon, vrátane absencie pripomienkového konania, porušenia zásady proporcionality a práva na dobrú správu a informovanie občanov.

Hlavné mesto konalo protizákonne a jeho postup bol neprimeraný,“ povedal Martin Mlýnek. Zuzana Aufrichtová dodala: „ Dodržiavanie zákonných postupov je základný predpoklad prijímania akýchkoľvek zmien. Všeobecne záväzné nariadenie o daniach z nehnuteľností sa týka každého, kto niečo v Bratislave vlastní. Hlavné mesto obchádza zákonný postup a nedodržiava platné zákony pri prijímaní nariadení s dopadom na celé mesto.

Generálna prokuratúra SR na základe opakovaného podnetu podávateľov prešetrila zákonnosť postupu mestského zastupiteľstva a potvrdila porušenie zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení. Konkrétne došlo k porušeniu ustanovení § 6 ods. 3, 4, 6 a 7. „Je nepochybné, že v prejednávanom prípade došlo nezákonným postupom mestského zastupiteľstva k popretiu zmyslu zákona prejavujúceho sa praxi možnosťou / právom obyvateľov samosprávy na spolupodieľaní sa na tvorbe / správe vecí verejných. O to viac tomu tak je v posudzovanom prípade, kedy predmetom prijímanej právnej normy je úprava miestnych daní, kedy každá ich kvantitatívna zmena má okamžitý majetkový dopad nielen na obyvateľov či iné povinné subjekty (daňovníkov), ale na strane druhej aj majetkový dopad na rozpočty územnej samosprávy,“ uviedol prokurátor generálnej prokuratúry JUDr. Peter Mihál v upozornení mestskému zastupiteľstvu. „Ako obiter dictum možno v neposlednom rade skonštatovať, že návrh predmetného všeobecne záväzného nariadenia bol mestským zastupiteľstvom prejednaný a napokon aj schválený bez toho, že by bol návrh predložený na zaujatie stanoviska miestnemu zastupiteľstvu dotknutých mestských častí tak, ako to vyplýva zo znenia interných normatívnych predpisov hlavného mesta SR Bratislavy (Rokovací poriadok mestského zastupiteľstva resp. Štatút hlavného mesta SR Bratislavy),“ uvádza ďalej prokurátor v upozornení.

Zastupiteľstvo neuskutočnilo zákonom vyžadované pripomienkové konanie, nezverejnilo návrh VZN na pripomienkovanie a schválilo mimoriadne rozsiahly pozmeňujúci návrh priamo na zasadnutí, čo je podľa generálnej prokuratúry v rozpore so zákonnými procesnými pravidlami.

Toto rozhodnutie generálnej prokuratúry potvrdzuje, že všeobecne záväzné nariadenia nemôžu byť prijaté bez riadneho pripomienkového konania a dodržiavania zákonných postupov,“ tvrdí Martin Mlýnek.Podávatelia zdôrazňujú, že takýto prístup k verejnej politike je neakceptovateľný a vyzývajú mestské zastupiteľstvo na dôsledné dodržiavanie zákonov.Úmyselné obchádzanie zákona pri schvaľovaní VZN tým, že poslanec podá ako pozmeňovací návrh celé znenie VZN a tým znemožní verejné pripomienkové konanie, sa stáva bežnou praxou. Generálna prokuratúra teraz potvrdila, že takéto konanie je v rozpore so zákonom. Budeme dôsledne sledovať, aby sa takéto porušenia už neopakovali. Podotýkam, že v tomto prípade nie je na vine  štát, ani zlé zákony, ani prokuratúra, ani oznamovatelia, ale nezákonný postup hlavného mesta,“ povedala Aufrichtová.

Mesto by sa s upozornením malo v zmysle zákona vysporiadať do 30 dní. Ak tak nespraví, prokurátor je oprávnený podať správnu žalobu, čím môže spôsobiť ďalšie právne a finančné problémy pre mesto. Tento postup je jediný zákonný spôsob, ako zamedziť opakovaniu podobných nezákonných praktík a zabezpečiť, že rozhodnutia mestského zastupiteľstva budú transparentné a v súlade s právnymi predpismi.

Prokurátor vzhľadom na uvedené žiada hlavné mesto včas oznámiť termín a miesto zasadnutia mestského zastupiteľstva, na ktorom sa bude prejednávať upozornenie prokurátora, nakoľko sa ho mieni zúčastniť.

Upozornenie prokurátora, 16. júl 2024 (formát PDF)

Comments

Komentáre